Web Analytics Made Easy - Statcounter

مردمان دروازه نجف بیرق‌های عزا را بر در و دیوار شهر علم کرده‌اند و به رسم همیشگی خودشان در این ماه اقامه عزا می‌کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از مرصادنیوز، مردمان کُرد زاگرس‌نشین آیین‌های زیبایی برای سوگواری ماه محرم داشتند که برخی از آنها در گذر زمان کم‌رنگ شده‌اند.

کُردها مردمانی هستند که حب اهل بیت (ع) را در سینه دارند؛ سالیان سال میزبان زوار عتبات عالیات بوده‌اند و خاک قدوم آنها را طوطیای چشمان خود قرار داده‌اند؛ این دیار هرخانه‌اش مهمانخانه‌ای بود برای پذیرایی از زوار کربلا.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خواندن مرثیه و «موور» زنان، تعزیه و شبیه‌خوانی کندوله‌ای‌ها، برپایی عَلَم و کُتَل، سفره‌های نذری با غذاهای محلی، گِل به سر گرفتن و... رسم و رسوم کردها برای اقامه عزای محرم از زمان‌های دور تا همین امروز است که برخی‌ها در گذر زمان کم‌رنگ شده‌اند، اما عزاداری‌ها هرسال پرشورتر برگزار می‌شود.

اقامه عزای محرم در بزرگترین تکیه مینیاتوری دنیا

دکتر علیرضا قاسمی، جامعه شناس کرمانشاهی در گفت و گو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: سابقه برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم به حدود 900 سال پیش برمی گردد که در دوران صفویه پر رنگتر می شود و در عصر قاجار هم بوده سپس در دوره پهلوی اول محدودیتهایی پیش آمد اما در زمان پهلوی دوم مردم باز هم مراسم عزاداری را برپا می کردند.

وی افزود: با توجه به تفاوت در ویژگی های منطقه ای، زبان و آداب و رسوم مردم در اقصی نقاط کشور می توان گفت 
کرمانشاه در برگرازی مراسم عزاداری سالار شهیدان پیشنیه تاریخی خاص خود را دارد.

قاسمی با تاکید بر اینکه در این زمینه کتابهایی منتشر شده گفت: در کرمانشاه تکیه معاون الملک معروف ترین مکان برگزاری مراسمات عزاداری است و مردم به عنوان مکانی تاریخی و فرهنگی از آن یاد می کنند البته در قدیم به مکان تجمعات مراسمات عزاداری تکیه می گفتند به گونه ای که مردم در ماه محرم در مکانی نظیر منزل بزرگ فردی مشهور یا درخیابان ها میادین شهر و ... جمع می شدند.
وی عنوان کرد: از قبل و بعد انقلاب شروع محرم میان مردم به عنوان ماهی عادی قلمداد نمی شد و مردم این ماه را شاخص تر و خاص تر می دانستند.

قاسمی خاطرنشان کرد: از قدیم و هم اکنون آغاز ماه محرم از طریق نصب پرچم های سیاه درب منازل، مساجد و مغازه ها اطلاع رسانی می شد و مردم با این کار به استقبال محرم می رفتند.

وی با بیان اینکه عده بسیاری در ماه محرم تدارک نذری می دیدند، افزود: در گذشته اخبار محرم و برگزاری مراسم عزاداری از طریق افراد اطلاع رسانی می شد اما امروزه فضای شهر و روستا مملو از اطلاع رسانی از طریق امکاناتی نظیر رادیو، تلویزیون و فضای مجازی است.

قاسمی گفت: شعار نویسی بر روی خودروها که امروزه هم رواج دارد یادآوری عزاداری سالار شهیدان کربلا بوده است.

وی با بیان اینکه در ماه محرم از نمادهایی چون علم و کتل استفاده می شود، عنوان کرد: امروزه هر خیابانی هیئت مخصوص خود را دارد که ممکن است با آغاز محرم به هم بپیوندند اما قبلا شمار هیئات محدودتر بود و معمولا در محل خاصی که فضای بیشتری داشت مردم از فواصل دور تر به آنجا می آمدند.

قاسمی تصریح کرد: مردم در این ماه لباس مشکلی می پوشند و به طور نمادین برای فرزندان خود زنجیر و سنج تهیه می کنند.

وی بیان داشت: زنجیرزنی در کرمانشاه به شکل خاص تر و با پای برهنه انجام می شود؛ از بعد انقلاب هم روزهای نهم و دهم تا ظهر عاشورا مراسم عزاداری هیئات مذهبی در خیابانها به طور ویژه ای برگزار می شود و در شام غریبان خیمه ها را آتش می زنند.

آوای «مور» و «چَمَری» در کرمانشاه

این جامعه شناس با اشاره به سر دادن آواهای «مور» و «چمری» در عزاداری‌های این منطقه عنوان کرد: در مراسمات عزاداری ویژه محرم نوحه خوانی و سخنرانی می شود از دلاوری ها و رشادتهای امام حسین(ع ) گفته می شود همچنین به طور ملموس تر فضای رادیو و تلویزیون نیز با برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم آمیخته می شود.

قاسمی گفت: کرمانشاه از قدیم الایام دروازه ورود کربلا بوده و افرادی که از راه های دور به عتبات می رفتند این منطقه برایشان اتراقگاه بوده است.

وی با بیان اینکه فاصله اتراقگاه ها در شهرستانهای کرمانشاه بین 25 تا 40 کیلومتر بوده افزود: زائرین کربلا از اقصی نقاط کشور که وارد کرمانشاه می شدند در کنگاور، صحنه، بیستون و... استراحت می کردند.

قاسمی بیان کرد: امروزه مردم به پخت نذری می پردازند و برخی در منزل روضه می گیرند، عده ای در قالب شرکت در مراسمات زنجیرزنی و سینه زنی عزاداری می کنند به طور کلی در مراسم عزاداری هرکسی به شکلی حضور خود را نشان می دهد برخی لباس سیاه می پوشند، برخی نوحه می خوانند و... و همه تدارکات برای برگزاری مراسمی منظم چیده می شود البته اخیرا نیروی انتظامی برای کنترل نظم وارد عمل می شود.

وی خاطرنشان کرد: افرادی که از استان های دیگر به کرمانشاه می آیند به راحتی متوجه تفاوت درنوع عزاداری ها کرمانشاهی ها می شوند و آن را خاص تر توصیف می کنند.

رسم سقاهای آب

این جامعه شناس با بیان اینکه البته برخی رسوم قدیم هم تا حدی تغییر کرده عنوان کرد: برگزاری مراسم عزاداری خودجوش است و کمتر رنگ و بوی حکومتی و دستوری دارد.

قاسمی گفت: مردم در کرمانشاه مراسمات عقد و عروسی را به بعد از ماه صفر موکول می کنند.

این جامعه شناس با تاکید بر اینکه در شهرستان های استان تفاوت خاصی در برگزاری مراسمات عزاداری محرم نیست گفت: طی ماه محرم مردم کرمانشاه خیمه و گهواره می سازند که نمادی از خیمه اهل بیت امام حسین و گهواره حضرت علی اصغر است.

وی با اشاره به اینکه نذری شله زرد و شربت بیشتر از جاهای دیگر در کرمانشاه نمود دارد، گفت: همچنین از قدیم الایام برخی ها در روزهای تاسوعا و عاشورا ساقی می شدند و با مشک آب به عزاداران آب می دادند.

مردان کرد با نوای«آقامی رو، هی رو» به عزای حسینی می پرداختند

اردشیر کشاورز، محقق کرمانشاهی هم تصریح کرد: مردم این مناطق در ایام محرم با حضور امواج انسانی بالا، خواندن انواع نوحه ها و مرثیه ها و بانگ بلند و شیون آسای « حسینم وای حسینم» یا با گویش کردی « آقامی رو، هی رو» که آن را «رارا» می گفتند، آنچه را که شرح عاشورای حسینی بود و به اینصورت کاربرد داشت انجام می گرفت.

وی دیگر نمادی را که در عزاداری های مردم کرمانشاه و غرب کشور به کار برده می شود« کتل» عنوان کرد و گفت: «کتل» نماد ذوالجناح( اسب حضرت امام حسین) بود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۶۴۶۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس آمادگی کامل داریم

ایسنا/کرمانشاه فرماندار کرمانشاه از آمادگی کرمانشاه برای رقابت بین چهار نامزد مرحله دوم انتخابات مجلس دوزادهم در شهرستان خبر داد.

محمدرضا آمویی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به آمادگی کامل شهرستان کرمانشاه برای برگزاری مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت‌، گفت: ۶۴۵  صندوق اخذ رأی در شهرستان در نظر گرفته شده که ۵۴۵ صندوق آن در سطح شهر کرمانشاه و بخش مرکزی، ۱۸ صندوق در بخش بیلوار، ۲۰ صندوق در بخش کوزران، ۳۶ صندوق در بخش فیروزآباد و ۲۶ صندوق در بخش ماهیدشت مسقر خواهد شد.

آمویی با بیان اینکه  دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در شهرستان کرمانشاه به‌صورت تمام الکترونیک برگزار می‌شود، گفت: آموزش های لازم به کاربران داده شده و مشکلی برای برگزاری انتخابات نداریم.

فرماندار کرمانشاه اضافه کرد: بیش از ۱۰ هزار نفر در حوزه انتخابیه شهرستان کرمانشاه کار برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس دوازدهم را بر عهده دارند.

 وی با بیان اینکه چهار کاندیدای راه یافته به مرحله دوم انتخابات از بامداد روز ۱۳ اردیبهشت تبلیغات خود را در این حوزه انتخابیه آغاز کرده اند و تا ساعت هشت صبح فردا(۲۰ اردیبهشت) فرصت تبلیغات دارند، گفت: از ساعت هشت صبح فردا(پنجشنبه) مهلت تبلیغات نامزدهای انتخاباتی پایان می‌یابد و انتظار داریم نامزدهای انتخابات و هواداران آنها به قوانین پایبند بوده و بعد از اتمام این مهلت هیچ نوع کار تبلیغی انجام ندهند.

فرماندار کرمانشاه در ادامه با قدردانی از حضور پرشور مردم شهرستان کرمانشاه در مرحله نخست انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گفت: از مردم کرمانشاه دعوت می‌کنم در مرحله دوم انتخابات نیز پای صندوق‌های اخذ رأی حاضر شوند.

وی با بیان اینکه حوزه انتخابیه شهرستان کرمانشاه سه کرسی در مجلس شورای اسلامی دارد، افزود: در مرحله اول انتخابات یک نفر از نمایندگان کرمانشاه مشخص شده و دو نماینده دیگر نیز در مرحله دوم تعیین تکلیف خواهند شد که حضور پرشور و آگاهانه مردم در پای صندوق‌های رای می تواند در انتخاب نماینده اصلح تاثیر داشته باشد.

 وی افزود: وقتی نماینده ای با رای بالای مردم راهی مجلس می شود، با قدرت بیشتری در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها نقش آفرینی خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، در مرحله اول انتخابات در شهرستان کرمانشاه «محمد رشیدی» با کسب حد نصاب آراء به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کرده و چهار نفر شامل «عبدالرضا مصری»، «جهانبخش امینی»، «فضل الله رنجبر» و «ابراهیم رحیمی زنگنه» که بالاترین آراء را داشتند به دور دوم انتخابات راه پیدا کرده اند که دو نفر آنها با رای مردم راهی مجلس شورای اسلامی خواهند شد.

انتهای پیام
 

دیگر خبرها

  • برای برگزاری مرحله دوم انتخابات مجلس آمادگی کامل داریم
  • شرایط حفاظت از اسناد تاریخی در خانه‌ها مناسب نیست
  • بافت تاریخی روستای اصفهک با توجه مردم حفظ شده است
  • اعتراض دانشجویان به تعطیلی ۲۳ ماهه مسجد دانشگاه شریف
  • ویژگی‌های ژئوپلیتیکی کشورهای شیخ‌نشین؛ از اختلافات پیچیده سرزمینی تا همگرایی در ساختارهای اجتماعی ـ تاریخی
  • ممانعت از حضور عضو شورای‌شهر در منطقه ۱۷/ شربیانی: این اتفاق رسوایی تاریخی است
  • کوچ ییلاقی عشایر زاگرس
  • هشدار نارنجی برای استان‌های غربی و دامنه‌های البرز و زاگرس مرکزی | ویدئو
  • برگزاری دادگاه‌های علنی بر خط در دادگستری استان کرمانشاه
  • برگزاری دادگاه‌های علنی برخط در استان کرمانشاه